Hyvä laatuista metsästysvideota tehdessä on myös äänen laatuun panostettava. Keskiverto kuvalaatua on helppo paikata ostamalla ulkoinen äänityslaite tai mikrofoni.
Minä lähdin paikkaamaan kameroiden heikkoa äänen nauhoituslaatua ostamalla halvimpiin ulkoisiin kämmentallentemiin luettavan Zoom H1 laitteen. Hintaa kyseisellä kapistukselle kertyy noin 100€, riippuen ostopaikasta ja lisävarustepaketeista. Vaikka kyse onkin halvimmista saatavilla olevista äänityslaitteista, äänityslaatu pesee normaalien kameroiden äänenlaadun 100-0. Ylimääräiset kohinat lähtevät pois ja näin saa tehtyä videoista paljon miellyttävempi katsella.

Äänityslaitteita on joka lähtöön, monen laatuista ja hintaista. ”Ammattilaiset” kehottavat ostamaan samantien käyttöön lähemmäksi 500€ olevan tallentimen. Minusta siinä ei ole paljoa järkeä, sillä kysehän on vain erävideoiden tekemisestä ja äänenlaatuun panostamisesta. Tälläisellä halvalla äänityslaitteella saa taltioitua takuulla kaiken hyvällä laadulla. Ainoa isompi ero tulee kalliimpaan äänityslaitteeseen verrattuna esimerkiksi heinäsirkan ääniä äänittäessä. Siinä hiljaisuuden kohina tulee halvemmassa suuremmin esille ja se on puhtaasti jo pilkun viilausta tässä tapauksessa.

Käytössäni olevan Zoom H1:n lainattu myyntipuhe:

Lainaus

Zoom H1 luo kämmenkokoisten tallentimien maailmaan aivan uuden hintaluokan.

H1 tarjoaa hyvän äänenlaadun lisäksi äärimmäisen helpon käyttöliittymän, jossa on luovuttu kokonaan menuvalikoista. H1 on aikaisempia tallentimia pienikokoisempi, mutta se sisältää H4n-tallentimen tapaan kaksi mikrofonikapselia XY-stereomuodostelmassa. Laite taltioi sekä wav- että mp3-tiedostoja kaikissa normaaleissa varianteissaan aina 24 bit 96 kHz resoluutioon asti. Tiedostot taltioituvat micro sd-muistikortille (mukana 2 gigan kortti), joten tehdyt äänitykset on helppo siirtää vaikkapa kännykän kautta eteenpäin. Luonnollisesti laitteessa on myös usb-liitäntä tiedonsiirtoa varten.

Zoom tarjoaa H1:lle myös APH-1 lisävarustepakettia, joka sisältää tuulisuojan, mikkipidikkeen, pöytätripodin, softcasen, virtalähteen ja usb-kaapelin.

Zoom H1 on seuraavan näköinen näppärä paketti:

Ostamalla lisävarustepaketin mukaan, homma alkaa jo muistuttamaan seuraavanlaista yhdistelmää:

Minä jätin kyseisen lisävarustepaketin odoittamaan seuraavaa ostajaa ja tyydyin omalaatuisiin ratkaisuihin. Äänityslaite oli helppo laittaa kiinni kameran päälle ja tuulisuoja syntyi kätevästi huomattuani leikkikoiran hännän sopivan tarkoitukseen mainiosti. Siitä sitten saksilla hännänpää pois ja hyvä tuli. Nyt kovallakin tuulella äänenlaatu on hyvä. En tiedä sitten mitä lapinkoirani Nalle ajattelee leikkaverinsa hännän äkillistä lyhentymistä.

Tämän äänityslaitteen hyödyntäminen kuvauksissa tapahtuu siis laittamalla äänityslaitteen kameran läheisyyteen. Omassa patentissa äänityslaitteen saa nätisti pyöritettyä pois paikoiltaan tarvittaessa. Kuvaustilanteessa tulee pikkuisen hommaa lisää, jos ei yhdistä äänityslaitetta tai mikrofonia suoraan kameraan. Tässä tapauksessa kuitenkin minulla on laite aivan erillään ja molemmat laitteet pitää laittaa päälle erikseen. Tämän jälkeen sitten kamera ja äänityslaite päälle nauhoittamaan omaa raitaa. Myöhemmin sitten videota editoidessa on helppo laittaa ääni kuvan kanssa kulkemaan käsikädessä kameran omaa ääntä apuna käyttäen. Lopuksi poistaa kameran nauhoittaman äänen ja videossa on sen jälkeen puhdas ja selkeä ääni.

Äänityslaitteella on myös näppärä äänitellä erikseen puhetta, käen kukuntaa, askelia luonnossa ja käyttää niitä sitten videossa hyväksi. Kun jaksaa ja viitsii hommaan uppoutua saa aikaiseksi keskiverto kuvalaadun lisäksi myös hyvän äänenlaadun.

On myös näppärä keino viedä kamera kauemmaksi kuvaamaan ja laittaa äänityslaite sopivaan paikkaan nauhoittamaan esimerkiksi nuotiolla porinointia. Myöhemmin videota editoidessa ottaa sitten videoon äänityslaitteen ääniraidan käyttöön.

Tein lyhkäisen videon kameran ja äänityslaitteen äänityslaadusta. Videolla näkyy pari videopätkää kahteen kertaan. Ensimmäisellä näyttökerralla videopätkässä kuuluu kameran tallentama raita ja uusintapätkässä kuuluu äänityslaitteen ottama ääniraita.

Suosittelen kyllä kaikille vähäsenkään metsästyskuvaukseen panostaville katselemaan sillä silmällä ulkoisia äänityslaitteita. Hommasta tulee ehkä vähän monimutkaisempaa, mutta samalla tuplasti mielenkiintoisempaa.

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *