ahven1Ahven on oikullinen kala, ja hyvään ahven saaliiseen tarvitaan myös tuuria. Kulkemalla ahvenpilkillä ja kokeilemalla erinlaisia tapoja, voi oppia ahventen elintavat, ja näin päästä parempiin tuloksiin useammin.
Pilkkiminen aloitetaan useimmiten laskemalla pilkki aivan pohjaan ja sen jälkeen nostamalla pilkkiä noin 10-20cm pohjasta ylöspäin riippuen vesistön syvyydestä ja pilkkijän tottumuksesta. Sen jälkeen aloitetaan ahventen houkuttelu pitkillä vedoilla, jonka jälkeen voi siirtyä lyhyempiin vetoihin. Lyhyemmät vedot ovat pitempiä tehokkaampia. Myös yhtämittaisella näpyttelyllä saattaa tulla tulosta, kun taas paikallaan oleva pilkki saattaa myös kasvattaa uteliaisuutta ahvenissa.

Ahventen pilkkiminen kannattaa aloittaa kairaamalla reikiä rannan tuntumaan jatkaen keskemmälle vesistöä tekemällä pienen matkan välein lisää reikiä. Kuolleella reiällä ei kannata istua, vaan on hyödyllisempää lähteä etsimään parvea muualta tekemällä reikiä lähialueelle ja tällä tavoin ”haravoimaan” aluetta. Ahvenet joskus käyvät vain tökkimässä pilkkiä, silloin kannattaa vaihtaa pilkkiä pienempään. Pilkkivapoja on monia erilaisia. Ahvenen pilkintään sopii erinomaisesti pienikin pilkkivapa. Yksi hyvin lisäominaisuus pilkkivapaan on herkkyyskärki, josta näkee pienenkin ahvenen nykimisen.

ahven2
Ahvenet liikkuvat kevättalvella usein heti jään alla tai välivedessä. Parhaita ahvenpaikkoja ovat syvänteiden reunat, lahtien pohjukat ja niemien kärjet. Myös mökkilaiturin ympäristö on oivallinen pilkkipaikka. Talven ensijäiden aikana ahvenet liikkuvat paljon.Tällöin pilvinen sää on paras vaihtoehto pilkkimiseen kirkkaan jään vuoksi.

Jään paksuuden kasvaessa ahvenen syönti heikkenee, kunnes sitten keväällä valomäärän lisäntyessä ahvenet liikkuvat enemmän ja etsivät ravintoa. Keskitalvella kirkkaalla säällä suurempikin ahven saattaa olla syönnillä. Kevättalvella kannattaa hakeutua pilvisillä säillä paikkoihin josta lumi on jo ehtinyt sulaa, kirkkailla päivillä kannattaa puolestaan suunnata varjoisille rannoille, ja laittaa sohjoa pilkkireikään, jotta ahvenet eivät säikkyisi.

Syönnillä olevan ahvenparven sattuessa kohdalle ei kannata miettiä pilkin vaihtoa ja syötin vaihdot on tehtävä nopeasti, jotta kerkiää nostaa kyrmyniskoja jäälle mahdollisimman paljon ennen parven  uimista ohi. Ahven pilkille ei kannata lähteä koko pilkkivaraston kanssa, vaan ottaa mukaan sopivimmat pilkit veden värin, vuodenajan ja kokemuksen mukaan. Pystypilkit ovat todettu hyväksi ahventa pilkittäessä ja niiden hyvin uiva pieni koko tuo hyvin isompaa ahventa talvella. Pystypilkkien hyviä väriyhdistelmiä ovat ahvenelle hopea-pronssi sekä hopea-kupari.

ahven4

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *