Katiskakalastus on varsin helppo ja huoleton passiivisen kalastuksen muoto. Pyydysten kokeminen on helpompaa, kuin verkkojen ja kokemisvälikin on pidempi, vaikka on pyrittävä kokemaan ne mahdollisimman usein. Näin myös mahdolliset rauhoitetut tai alamittaiset kalat pääsevät mahdollisimman pian vahingoittumatta takaisin vapauteen.

Katiska
Katiskoja on monenlaisia, on ihan tavallisia ns. huoltoasema katiskoja jotka kootaan itse rautalangan avulla. Tämän lisäksi on kalliita, mutta hyvin pyytäviä Weke katiskoja. Näille on tunnusomaista aitaverkon puuttuminen ja pienisilmäinen verkko. Viimeaikoina on myös tullut kokoontaittuvia katiskoja.
Katiskaverkon tiheytenä saattaa välttämättä joutua pienvesissä käyttämään 1/2 tuuman silmäkokoa. Suurten kalojen pyynnissä suuremmilla vesistöillä katiskaverkon tiheys voi olla 3/4 tuumaa tai jopa harvempikin. Katiska tulee olla mahdollisimman pyöreä ja avara, sekä sen on oltava puhdas, kirkas ja katiskaverkkon tulee olla tiukalle pingoitettuna.

Minne laitat katiskan?
Jos laitat katiskan jokeen, niin katiskan nielu virtaa vasten. Järvellä kaislikot ja niiden reunat ovat hyviä katiskapaikkoja. Myös puronsuut ovat hyviä katiskapaikkoja. Järvellä suositellaan laittamaan katiskan nielu rantaan päin.
Ahvenen kutupyynti kannattaa aloittaa jo keväällä heti jäiden lähdön jälkeen rantavedestä ja kudun edistyessä siirtyä hiljalleen pyytämään syvemmälle. Keskikesällä lämpimien vesien aikaan parhaan saaliin saa katiskalla auringon varjosta tai vesikasvien joukosta.

Syönnin parantaminen
Syöntiä voi parantaa helposti jauhoista tehtävällä mäskillä, joka houkuttelee varsinkin särkiä. Hyvän houkittimen saa myös helposti rakennettua punaisesta nauhasta ja pienoisesta painosta. Houkuttimen saat toimimaan hyvin lisäämällä nauhan toiseen päähän pienoisen painon, esimerkiksi sidot mutterin, pultin tai jonkun painoksi. Nauhan toisen pään kiinnität nieliusta päin katsottuna suoraan katiskan vastapuolen seinämän ylälaitaan kiinni niin, että nauha jää painoineen roikkumaan katiskaan. Tämä houkuttaa kaloja lisää katiskaasi.

Kalalajit
Katiskalla pyydettävät yleisimmät kalalajit ovat ahven, särki ja hauki.

Kutuaikaan kalastus
Keväisin kasvatat kalasaalistasi katiskassa pujottelemalla katiskasi kattoon kuusen havuja. Tämä houkuttelee mm. särkiä ja ahvenia katiskaan, joskus todella runsain määrin. Havut on laitettava katiskaan hieman ennen kutuajan alkamista.

Jokaisen katiskalla pyytävän on myös muistettava, että rannalla tai varastossa olevan katiskan nielu on suljettava, jotta riista -tai muut eläimet eivät voi joutua pyydykseen.

Tekijät: Ruti, Aakyhoo, Miksa

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *