Tekijä: Vikke

Tämä artikkeli koskee siis hauen pilkintää. Kyseinen kalastusmuoto on varmasti monelle kalastajalle tuttu ja moni tietääkin jo tästä paljon. Tässä artikkelissa käsitellään kumminkin monia pääkohtia kyseisestä hommasta. Artikkeli sopii niin uusille-, kuin vanhemmillekkin haukien narraajille.

Välineet
Vapa: Vavan täytyy olla tarpeeksi jäykkä ja muutenkin kestävä. Liian hennolla vavalla ei missään nimessä kannata lähteä haukea etsimään. Ison hauen iskiessä, ko. kalastusmuotoon sopimattomalla vavalla ei usein tule kuin paha mieli. Sopivan jäykkä ja kestävä vapa on miltein tärkeintä hauen pilkinnässä.

Kinetic Alaska on erittäin hyvä vaihtoehto hauen pilkintään.

Siima: Hauen pilkinnässä voi käyttää joko monofiili-, tai sitten kuitusiimaa. Kuitusiima on ehkä kumminkin parempi vaihtoehto, sillä se ei veny yhtään ja näin tartutettavuus on parempi ja hauki tarttuu ”jämäkämmin”.
Monofiili siima saa olla ainakin 0,30mm paksuista (hyvänlaatuista) ja punottu vähintään sen 0,17mm. Vetolujuudet kannattaa aina ehdottomasti tarkistaa ennen siiman ostoa.
Monet hauen pilkkijät käyttävät vavoissaan ihan ”kesäsiimoja” ja ne käyvätkin loistavasti hauen pilkintään.

FireLine on kuitusiimojen puolelta loistava siimavaihtoehto.

Storft on monofiilisiimojen puolelta ihan hyvä vaihtoehto. Vetolujuutta saisi olla enemmänkin, mutta reipas 6kg riittää kumminkin kohtuu hyvin.

Pilkit: 
Kalastajat juttelevat paljon siitä, että onko se tasuri vai pystäri parempi (nämä kaksihan ovat ehdottomasti suosituimpia pilkkimalleja ko. kalastusmuodossa). Kummatkin antavat hyvin ja kalastajat uittavat niitä, mitkä omasta mielestään antavat haukea enemmän. Tasureista hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Nils Masterin, Kuusamon ja Sauruksen erilaiset tasurit, mm. Nils Masterin Jigger on oikein hyvä peli hauen pilkintään.
Pystäreistä hyviä vaihtoehtoja ovat mm. Nils Masterin, SePen, Bergmanspirkenin erilaiset pystärit. Hyviä mallejahan on niin paljon, että niitä kaikkia on turha ruveta mainitsemaan.
Kaikkiin pystäreihin kannattaa lisätä uistinrengas ja suuri värikoukku.

Nils Master Jigger on hyvä tasuri hauen pilkintään.

Bergmanspirkenin erilaiset pystärit ovat hyviä vaihtoehtoja hauen pilkintään.

Vuodenajoista ja vuorokaudenajoista

Syystalvi: Syystalvella kannattaa haukea lähteä yrittämään jo aikaisin. Ensinnäkin, hauki syö silloin aikaisemmin ja toiseksi pimeä tulee jo hyvin nopeasti. Eli esimerkiksi jos iltapäivällä lähdet, huomaat pian, että pimeä on yllättänyt sinut.

Keskitalvi: Keskitalvella ei tarvitse niin aikaisin lähteä haukea etsimään. Kannattaa ajoittaa, että esimerkiksi viimeistään puolen päivän tienoilla olet jo istumassa jäällä. Hauki syö tuohon aikoihin parhaiten, eikä pimeäkään tule niin nopeasti.

Kevät-talvi: Haukea voi lähteä yrittämään jo hieman myöhemminkin. Hauki voi hyvinkin ottaa vielä kolmen -neljän aikoihinkin (tai no, koska vainhan se voi ottaa, mutta kuitenkin) ja pimeä alkaa tulla vasta myöhemmin. Kevät-talvi on parhaita aikoja hauen pilkkijöille.

Pilkin uittosyvyys

Uittosyvyys voi olla aina sama. Pilkkiä ei kannata uittaa ihan pohjassa, vaan joku vähintään 15cm ylempänä. Hauetkin liikkuvat, mutteivat yleensä aivan pohjassa joten voivat ”reagoida” pilkkiin nopeammin. Samaa syvyyttä voi käyttää kaikilla pilkkityypeillä.

Hauen etsiminen

Yhdeltä reijältä ei kannata aivan heti lähteä, sillä hauki ei tosiaankaan välttämättä iske heti.
Jos kumminkin tuntuu, että mitään ei tapahdu, kannattaa vaihtaa paikkaa. Paikkaa ei kumminkaan kannata vaihtaa hirveän kauaksi edelliseltä reijältä, sillä hauki voi olla hyvinkin lähellä sitä.
Esimerkiksi jos hauki ei ota reijältä ”A”, voi se silti ottaa reijältä ”B”, joka on viiden metrin päässä reijästä ”A”.

Uittotyyli

Uittotyyli hauen pilkinnässä on erittäin yksinkertainen. Isoja nykäyksiä noin viiden sekunnin välein, voi pitää myös pidempää taukoa nykäyksien välissä tai sitten lyhentää väliä välillä.
Voi tietenkin koittaa myös erilaisia uittotyylejä.

Tässä artikkelissa kerrottiin siis ihan perusjuttuja hauen pilkinnästä. Kaikilla on näistä asioista omia näkemyksiä, mutta tuossa minun näkemykseni ko. hommasta. Jos jostain on erimieltä, siitä ei tarvitse huomauttaa, sillä kaikilla tosiaankin on omat näkökulmat.

Loppuun vielä muutama kuva pilkkihauista :

1170g

Suurempi hauki 1450g

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *