koukku1Iskukoukkukalastus on helppo kalastusmuoto haukien pyyntiin, ja keväisin on mahdollisuus koukuilla saada suuriakin määriä haukia saaliiksi. Iskukoukkukalojen koko vaihtelee normaalisti kilosta aina muutamaan kiloon saakka. Joskus koukussa tietysti saattaa olla sitten hieman suuremman luokan luupää kiinni.

Iskukoukun idea on, että lankaa lähtee luokilta purkautumaan, kun hauki nappaa kiinni. Tämä siksi, että hauki väsyttää itsensä, eikä iskukoukku ota niin kovasti osumaa. Hauen napatessa syöttikalaan, iskukoukun leuat napsahtvat hauen leukaan ja hauki jää iskukoukkuun kiinni. Iskukoukut on syytä kokea joka päivä, tain ainakin joka toinen päivä. Syötti kannattaa vaihtaa myös useasti.
Hyviä iskukoukkupaikkoja ovat haukipitoisten vesistöjen niemien kärjet, lahdet, syvänteiden reunat, purojen ja ojien suut. Yleisiä hyviä paikkoja ovat ne paikat missä haukien ravintoa ahvenia, särkiä ja muita pienoisia kaloja liikkuu. Hyvää iskukoukkujen pitämis aikaa on ensijäiden aikaan syksyllä, sekä keväällä ennen jäiden lähtemistä. Jokunen hauki saattaa iskeä tietysti keskitalvellakin.

Iskukoukkuja on kahdenlaisia, yksi –ja kaksikoukkuisia jousella toimivia tehokkaita luupäiden pyytäjiä. Kaksi koukkuinen iskukoukku on parempi hauen pyydystyksessä, mutta saa yksi koukkuisellakin tulosta. Hyvää lankaa iskukoukkukalastukseen on perinteinen karhunlanka. Lanka keritään luokille ja laitetaan lopuksi pieneen hahloon kiinni, jotta lanka ei lähde rullautumaan ennen hauen iskemistä. Paras syötti iskukoukkuun on särki, mutta myös ahven, sekä muut pienet kalat käyvät hyvin. Syöttikalat kannattaa pyytää kesällä pakkaseen talven iskukoukkukalastus reissuja varten. Myös kepit kannattaa tehdä valmiiksi ennen reissua, sekä käyttää samoja keppejä useamman kerran. Näin aikaa säästyy hyvin, eikä tarvitse käydä kaatamassa kallisarvoista metsää jokaisella iskukoukku reissulla. Paras keppipuu on ehdottomasti taipuisa koivu, myös muut puulajit käyvät.

koukku3
Kätevin tapa on ennen iskukoukun viritystä kokeilla veden syvyy iskukoukkun laittamis paikalla laskemalla tyhjä koukku veteen. Sen jälkeen nostaa noin 20cm ylöspäin ja merkitä kohta suunnilleen mieleen. Sen jälkeen laittaa vain särki koukkuun pujottamalla pyrstöpäästä jyrkästi särjen sisään ja sitten painamalla niin, että koukku tulee näkyviin hieman särjen niskan takaa.
Tämän jälkeen laskea varovasti äsken katsottuun sopivaan syvyteen koukku.
Iskukoukkukalastuksessa tarvitset keppejä. Yks tapa on haarakeppi tyyli, toinen poikittainen keppi. Haarakeppi on parempi siitä, kun se näkyy paremmin jäällä vaikka lunta olisikin satanut ennen iskukoukkujen kokemista.

Poikittain laitettu keppi häviää helposti lumeen ja näin iskukoukkuja katoaa helposti, joten on syytä merkitä iskukoukun paikka pystykepillä.  Yöpakkasten aikaan kannattaa laskea luoki tarpeeksi syvälle veteen mahdollisen jääkerroksen takia. On helpompi hakata jää rikki pilkkireiästä ilman haitoilla olevaa luokia, mikä saattaa johtaa langan vahingoittumiseen ja iskukoukun menettämiseen.

Haukien ollessa liikkeellä tulosta tulee yllätävän paljon muutamassa tunnissa. Välttämättä ei tarvitse laittaa iskukoukkuja veteen pidemmäksi aikaa, kun saalista tulee jo. Iskukoukkujen laittamiseen tarvitset mieluiten 6” kairan. Jos hauki ei siltikään mahdu reijästä ylös, pitää kokeilla kairata toinen reikä viereen. Myös nostakoukku on hyödyllinen kapistus saada hauki heti reiältä kiinni. Iskukoukkujen kokemisvaiheessa on oltava tarkkana, että iskukoukku ei nasahda kiinni jään reunaan.
Kesäinen iskukoukkukalastus
Haukia voi pyytää myös kesäisin avoveden aikaan iskukoukuilla lähes samaan tapaan, kuin talvellakin. Ainoa ongelma on, että et välttämättä saa iskukoukkua haluamaasi kohtaan, mutta periaate pysyy samana.
Kätevin tapa on sitoa pitkän koivusta tehdyn kepin nokkaan iskukoukkulanka ja tökötä keppi viistosti ranta törmäälle pystyyn. Keppi pitää saada hyvin tukevasti pohjaan kiinni, jotta se ei lähde irti.
Toinen tapa on laittaa syvemmillä vesillä jokin kelluva muovitörppö kellumaan. Tällöin vain kokeminen on haastavempaa, koska hauki vie helposti muovitörppöä eteenpäin vesistössä, jos ei keksi viritellä minkäännlaista ankkuria painoksi.

koukku2

 

Aiheeseen liittyvä video: http://www.salmitunturi.com/2014/01/video-hauki-iskukoukulla/

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *