Metsäkanalinnustus pyörähti kuluneella viikolla odotetusti kymmenespäivä käyntiin. Itse pääsin heti keskiviikkona aloitukseen nauttimaan mielekkäimmästä metsästysmuodosta ja päätin samalla aloittaa tänne viikottaisen raportoinnin kanalinnustuksen etenemisestä..

Ennen metsäkanalinnustusta on tämän syksyn jahdit jäänyt itseltäni vähiin. Pari videokuvauspäivää on kuitenkin tullut vietettyä kyyhky, kauris -ja jänismetsällä. Vesilintuja kävin katsomassa kerran, mutta alhaisien kantojen myötä jätin viimeisetkin räpyläjalkaiset rauhaan.

Vaikka räpyläjalkaiset ovat kadoksissa, metsäkanalintuja on puolestaan näkynyt ihan hyvin alkusyksystä. Kylmä kesäkuu lienee rokottanut hieman poikastuotantoa, mutta mielestäni poikueita on ollut siihen nähen hyvin.

Keskiviikko 10.9.2014

Aloitusviikko pyörähti keskiviikkona käyntiin hieman varovaisin mielin. Useamman viikon jyllännyt keuhkoputkentulehdus meinasi jättää metsämiehen päiväksi petiin, mutta kova metsästysvietti vei lopulta voiton. Pääsin ennen puoltapäivää lähtemään pienoiselle lenkille perinteisiin metsästysmaisemiin. Ilma oli seisovan hiostava, lämmintä oli noin +10 astetta ja maasto oli kostea edellisyön sateiden jäljiltä.

Hiljaa kävelemistä haittaisi sairastelusta johtuva yskä, mutta en antanut sen lannistaa tunnelmaa. Ensimmäinen havainto linnusta oli reilun kilometrin jälkeen, kun äänistä päätellen mehto lähti siivilleen tiheästä pusikosta. Tämän jälkeen kovan yskinnän päätteeksi mukavan kokoinen teeriparvi lähti lentoon näköetäisyydeltä.

Loppureissun aikana törmäsin vielä yhteen pompputeereen ja yhteen pyyhyn, joista jälkimmäisenä mainitun puotin tälle syksyä investoidulla haulikolla alas.WP_20140910_008

Lauantai 13.9.2014

Kanalinnustus jatkui yskänpuolesta helpottavissa merkeissä lauantaina kahdella lyhyellä reissulla. Lähtemisen siirsin suosiolla aamupäivälle olotilaa tarkkaillen, vaikka aamu olikin ensimmäinen pakkasaamun tunnukset täyttävä tälle syksyä. Ensimmäinen reissu osoittautui hiljaiseksi lintujen osalta; ainoat näköhavainnot olivat pyistä, mitkä jätin jatkamaan viheltelyään. Ilma oli selkeä ja aurinko paistoi taivaalta turhankin kirkkaasti.

WP_20140913_013

Iltapäivällä lähdin päivän toiselle lyhkäselle reissulle lähimaastoon. Parin kilometrin lenkin aikana näkyi useita teeriä, joista yhden komean akkateeren sain saaliiksi. Keli oli koko lauantaipäivän selkeä ja näytti vielä illasta, että aamuyölle olisi pakkasasteita luvassa…

Sunnuntai 14.9.2014

Kello kuuden aikana sain kuitenkin todeta, että taivas oli mennyt pilveen, yöllä oli satanut vettä ja lämmintäkin oli +7 astetta. Lähdin kuitenkin käymään hieman uusilla seuduilla pyörähtämässä ja kiertelemässä.

Käppäilin hissukseen, kiirettä pitämättä eteenpäin välillä pysähtyen juomaan kupposen kahvia. Aamu tuntui hiljaiselta, eikä näköhavaintoja kertynyt, kuin yhdestä ohiammutusta teerestä ja komeasta ukkometosta. Kellon lähestyttyä puoltapäivää törmäsin vielä useamman poikasen teeriparveen tihessä pusikossa.

Koko viikonlopun ajan sää oli niin syksyisen kostea ja kolea, kuin voi vain olla. Metsästys meni pitkälti taktiikalla ”Metsämies yskii, linnut kiittää”. Kanalinnustus jatkuu pakkasaamuja odoitellessa ja tulevia videokuvauksia suunnitellessa ensiviikon loppuvaiheilla.

Metsästystä syksy 2014WP_20140914_002

WP_20140913_005

 

 

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *