Vaelluskengät on tehty käytettäväksi

Kesän ensimmäisellä kalareissulla tapahtui vaelluskengilleni sellaista, mitä en olisi uskonut tapahtuvan. Meindlin valmistamien vaelluskenkien pohjat irtosivat molemmista kengistä lähes metrilleen samaan paikkaan. Aluksi repsottaen reunasta ja pian irti kokonaan.

Vaelluskengistä tuli äkkiä tanssikenkiä muistuttavat city-vaelluskengät, joilla käveleminen tuntui, kuin jalassa olisi nilkkaa tukevat skeittikengät.
Vaelluskenkien pohjien lähtemistä ei voinut ennakoida mitenkään. Taisin kehaista vieläpä alkumatkasta kaverille, kuinka on mukava tukevilla vaelluskengillä kävellä.

Vaelluskengät on tehty käytettäväksi
Kumpaan suuntaan virvelimies on matkalla?

Pohjien irtoaminen ihmetytti ja kummastutti. Sitä kun oli mielessä ajatellut kävelevänsä niillä vielä pitkään. Kengät olivat vieläpä päällepäin hyvässä jamassa, eikä kulumisia näkynyt pahemmin pohjassakaan.

Kyseiset Meindlin vaelluskengät säilytin huoneenlämmössä sisätiloissa. Kengillä oli ikää jokunen vuosi takana ja käyttöäkin ainoastaan kesäisin silloin tällöin, mikä antoi syyn heittää myöhemmin arvailuja kenkien hajoamiselle.

Tämä äkillinen vaelluskenkien hajoaminen sai minut kiinnostumaan, mistä moinen johtuu. Reissun jälkeen olen kertonut kenkien hajoamisesta eräkavereille, mutta ei kukaan ole arvailuja pitemmälle keksinyt kertoa, mistä tämä kaikki johtui.

Vaelluskengät on tehty käytettäväksi

Luin sitten vuoden 7/2013 Retkilehteä, kunnes silmiini pisti aukeamalla oleva kuva hajonneista vaelluskengistä. Teksti käsitteli juuri sitä asiaa, mitä minäkin olen ihmetellyt, ja siihen se antoikin oikean vastauksen. Heti ensimmäisenä kyseinen Retkilehden teksti alkaa lauseilla:

”Kulkija on kummissaan, kun hyvästä vaelluskengästä katoaa pohja. Harvinaiselle, mutta harmilliselle ilmiölle löytyi luonnollinen selitys, eikä kengissä ole huhuista huolimatta laatuvirhettä”

WP_20140529_00820140611120441Luin kyseistä tekstiä eteenpäin. Siinä oli kuvailtu kenkien hajoaminen samantyylisesti, miten kävi minunkin kengilleni. Sen jälkeen oli kerrottu hyvin selkeästi vaelluskengän välipohjan materiaalin polyuretaanin haurastumisesta ja siitä, mistä se johtuu:

”Kun kenkiä käytetään, ovat materiaalit liikkeessä. Silloin välipohjan vanheneminen ei lähde käyntiin. Tasaisin välein ulkoilutettu kenkä kestää vuosikausia, mutta liiallisella säästämisellä kengän saa nopeasti pilalle”

Meindelin vaelluskenkien hajoaminen oli varmistunut, ja mitä tästä opin: Seuraavilla vaelluskengillä kävelen useammin.

Kommentoi: