Tämä artikkeli käsittelee siis Taimenen koskikalastusta perhokalastamalla eri vuodenaikoina, erilaisissa vesissä. Artikkeliin yritetään täydentää hyödyllisiä ja varmoja tietoja.
Tässä käydään läpi kalastus kaikenlaisissa vesissä, sekä kerrotaan muuta hyödyllistä tietoa.

Perhoja tummaan veteen:

Tummassa vedessä pinturikalastus saattaa olla vain hetken iloa. Pinturilla kannattaa koittaa kumminkin läpi kesän paljon.
Hyviä yleisperhoja tummaan veteen ovat mustat, kuulapää nymfit, erilaiset larvat ja kaikenlaiset liitsit. Juuri istutetuille kaloille kannattaa ehdottomasti tarjota räikeitä värejä… Varsinkin liitsipuolella. Jos istutuksista on yli kuukausi, kannattaa käyttää jo vähän ”luonnollisimpia”.
Muistakaa kumminkin sekin, että joissain tummissa vesissä myös pinturit voivat toimia aina !

Perhoja sekavan väriseen veteen:

Sekavan värisessä vedessä voi toimia niin räikeät kuin tummat ja ns. luonnolliset värit, mutta saattaa olla, että melko vaalean ruskeat pinturit ja uppoperhotkin saattavat toimia hyvin taimenelle.

Perhoja kirkkaaseen veteen:

Kirkkaassa vedessä saa ehdottomasti tarjota pinturia paljon. Keskikesällä, tietenkin riippuen paikasta hyviä vaihtoehtoja voivat olla mm. ruskeahkot Nalle Puhit tai mustat Dark Puhit. Oman mielen mukaan kannattaa kokeilla vaikka mitä. Kirkkaan veden hyvä puoli on se, että saa nauttia pinturikalastuksesta hyvin mielin koko kesän. Ehdottomasti kannattaa välillä koittaa myös uppoperholla, että tietää kumpi on päivän perho.

Missä taimenet lymyilevät mielellään eri vuodenaikoina aikoina ?

Kevät: Joskus keväällä voi olla sellainen tilanne, että taimen ottaa ihan mihinkä vain ja niitä saisi nostella sieltä vedestä ihan solkenaan.
Joskus ei ole paikallakaan mitään väliä, kun taimen on jo kiinni. Mutta pääasiassa taimenet ainakin saattavat hakeutua virtojenläheisyyteen. Mutta myös suvannosta on hyvät mahdollisuudet taimeneen.

Kesä: Kesällä taimenen saaminen voi olla joko vaikeaa, tai sitten erittäin helppoa. Lämpiminä kesäpäivinä taimenen voi löytää niin suvannosta-, tai sitten matalammalta lepäämässä auringon valossa. Oikein lämpimänä päivänä saattaa olla sama juttu, kuin hauen kanssa oikein lämpimänä päivänä – Kumpikin laji saattaa mulia paljonkin, mutta mikään ei kelpaa. Kesällä on pääasiassa hyvät mahdollisuudet saaliiseen.

Syksy: Taimenet eivät syksyllä oikeastaan lymyile, vaan käyvät ahkerasti pinnassa ja isotkin kalat liikkuvat aktiivisemmin. Juuri ennen rauhoitus aikaa ja sen jälkeen (menee jo talveen) on erittäin hyvä aika narrata taimenia. Syksyllä taimenia voi saada paljonkin myös sellaisista kohdista, mistä ei ikinä luulisi niiden ottavan.

Talvi:
Veden kylmetessä taimenet siirtyvät kovemmista kuohuista suojaisiin ja syviin paikkoihin. Jos koski sattuu olemaan osittain jäässä, taimenet saattavat lymyillä jään allakin.
Useat taimenet myös vaeltavat alavirtaan/kosken suulle.
Talvella taimenet eivät saa luonnosta ollenkaan hyönteisiä, vaan syövät hyönteisten toukkia, selkärangattomia sekä pieniä kaloja. Tämä kannattaa muistaa perhoa valitessa.

Rannoilla kannattaa liikkua hiljaa ja huolella …

Taimenet ovat erittäin arkoja kaloja. Tämän takia rannoilla kannattaa liikkua hiljaa ja huolella.
Jos esimerkiksi astut parin metrin päässä vedestä oksan päälle, kala pelästyy ja lähtee vedessä.
Ottipaikoille mentäessä kannattaa olla siis malttia, sillä se usein palkitaan !

Tekijät: Vikke, Janne-95, Ruti

Kommentoi:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *