Panasonic Lumix GH4 + Rode VideoMic Pro + Tee-Se-Itse kuvauskahva

Aina olen ollut hieman Tee-Se-Itse miehiä ja innostunut suunnittelemaan härpäkkeitä mitkä avustaisi kuvausjuttuja. Yleensä näiden töiden jälki ja toimivuus on ollut huonompaa, kuin kaupallisten tuotteiden. ;D Yksi on kuitenkin ollut sen verran kätevä ja toimiva, että on vielä tänäänkin käytössä. Näissähän itse tehdyissä jutuissa ei ole muuta hyvää, kuin että saa tehtyä sellaisen kuin itse haluaa ja säästää samalla rahaa. Kuluuhan siinä aikaa ja onhan se mukavaa. Välillä menee kyllä hermot, mutta ei sen pahempaa.

 

Panasonic Lumix GH4 + Rode VideoMic Pro + Tee-Se-Itse kuvauskahva
Panasonic Lumix GH4 + Rode VideoMic Pro + Tee-Se-Itse kuvauskahva

Resepti seuraavanlainen:

1. Runko = Kiinalaisen minicrossin rungosta palanen
2. Kameratelineen pohja = Kirkasta muovi pleksiä
3. Pehmusteet = Sopivan paksuista retkipatjaa
4. Olkatuki = Salibändymaila + pultti + mutteri
5. Rungon leikkauskohtien tulpat = Oven karmien suojatulpat
6. Jalustakierre pohjassa = Vanhan actionkameran rikkoutunut lisävaruste
6. Kiinnitykset pulteilla, muttereilla, liimalla, nippusiettä, välissä rikkoja.

Kuvaustelineen suunnittelu lähti lapasesta siinä vaiheessa, kun ajattelin ostaa videorigin kuvauksia varten. Selatessani ja miettiessäni rigejä ja niiden ostamista mietiskelin, että jos sellaisen tekisi nyt itse ainakin väliaikaiseksi.

Kuvauskahvan runko toteutui mukavasti minicrossin rungosta pätkäisemällä penkin tuen ”haarukan” pois. Eli kuvauskahvan runko tuli suoraa kiinalaisesta minicrossista.
Seuraavaksi piti toteuttaa kameralle paikka kuvauskahvaan ja alusta syntyi kirkkaasta muovilevystä. Kiinnitys tapahtui pienillä pulteilla rungon sisäpuolelle. Tämän jälkeen levyn päälle tuli liimalla kiinni retkipatjasta pehmusteet. Kameran jalustakierre syntyi oikeilla kierteillä varustetusta pultista minkä asentelin altapäin siten, ettei pultin kantaa eikä muukaan osa jää pilkistelemään esiin.

Kuvauskahvan rungon pinta oli kova metallinen ja sen lisäksi talvella kylmä, joten kahvan runko sai hieman pehmustetta, sekä ympärilleen mustaa erkkaria, mikä oli minusta kaikkein sopivinta pintaan.

Kuvaustuen alaosaan pulttasin liiman kanssa salibandymailan pätkän. Kuvaustuen alapäähän tuli sitten rungon ja edellämainitun salibändymailan pätkään kiinni vanhasta Bullet HD actionkameran jalustakierteellä varustettu lätkä. Jonkinmoisen sodan jälkeen sain kiinnitettyä jalustakierteen paikoilleen, vaikkakin jäi vieläkin hieman vinoon. Tämä siksi, että koko höskän saa tarvittaessa kiinnitettyä jalustaan taikka monopodiin.

DSC_4019

Salibändymaila sai sisälleen kierteen ja samaisesta mailasta tuli sitten kierteillä toimiva jatko-osa kuvauskahvalle. Jatkovarsi on sitä varten, että saa tarvittaessa tuettua koko härvelliä rintaa tai olkapäätä vasten, jotta kamera pysyisi vakaampana.

Panasonic Lumix GH4 + Rode VideoMic Pro + Tee-Se-Itse kuvauskahva
Panasonic Lumix GH4 + Rode VideoMic Pro + Tee-Se-Itse kuvauskahva

Viimeistely tapahtui teippaamalla mustalla erkkarilla, sekä laittamalla rungon katkaisukohdan reikiin ovenkarmissa käytettäviä tulppia. Fiksua eikös?

Tämä projekti ei jää suinkaan tähän, vaan viimeistely jatkuu, kunhan keksin taas uutta. Nyt jalustassa on kiinni Panasonic Lumix Gh4 järjestelmäkamera. Ensimmäinen mikä vaatii kehitystä on kameran pikakiinnikkeen ”lintulaudan” tekeminen, jotta kameran saa pikasesti kiinni kuvauskahvaan sekä myös pois. Jonkinmoisen lisätelineen pitäisi saada myös kehitettyä jos meinaan tehdä vielä lisänäytölle tilaa kuvauskahvaan.

Kehityslista vol1:
1. Lintulauta, pikalukitus kameralle
2. Teipata taikka maalata valkoiset ovenkarmitulpat mustaksi. Kiinnittää liikaa katsetta.
3. Lisänäytölle teline

Kommentointi, ideointi ja kysymykset allaolevaan kommenttikenttään. Voit myös keskustella aiheesta Eräkeskustelut.comin puolella.

Kommentoi: